Stap 4: de lymfeDetox stap 2Laatste kans..Workshop 5 april!!HartstikkeGezond voelt goed :-)Pindakaas balletjesInspiratie..HartstikkeGezond over voeding & BloopersKombuchaWaarom citroen?

Stap 4 in onze kant-en-klare detox: de lymfe.

Waarom de lymfe?
Het lymfestelsel voert afvalstoffen die geproduceerd worden door jouw cellen af. Ook worden indringers door het lymfestelsel onschadelijk gemaakt waarna ze door de lever of de nieren je lichaam verlaten.

Wat gebeurt er in ons lymfestelsel?
Binnen het stelsel van lymfevaten en lymfeknopen vinden veel complexe processen plaats.
De bekendste functie is die van biologisch filterstation en het spelen van een rol in ons immuunsysteem.
Ook wordt de balans van het weefselvocht door de lymfe gehouden. En dit in ons hele lichaam want het lymfestelsel is net als ons bloedvatenstelsel verdeeld door heel ons lichaam en deze 2 lopen vrijwel paralel aan elkaar.

Problemen met de lymfe.
Wanneer er een te grote vervuiling optreedt die moet worden gefilterd door de lymfeknopen kunnen deze opzwellen of verstopt raken. De lymfe kan hierdoor niet stromen zoals het zou moeten. Ook kunnen onze cellen en het bloed de afvalstoffen niet meer goed kwijt waardoor ons lichaam vervuild en verzuurd raakt.

Wat doen wij?
Door de lymfe te stimuleren met de juiste natuurlijke producten, gaan we ervoor zorgen dat de lymfe meer vloeibaar wordt en hierdoor goed zijn functie kan vervullen.
Het proces hiervan kan worden aangewakkerd door de lichaamstemperatuur omhoog te brengen door bv. een sauna of sport.
Doordat we in een eerdere fase al de lever en de nieren hebben behandeld, kan het lymfesysteem zijn afvalstoffen ook beter kwijt.
Een extra stimulans wordt gegeven door een manuele lymfedrainage die door ons wordt gegeven complementair binnen de detox.

Stap 2 in onze kant-en-klare detox: het urinewegstelsel.

Wat is het urinewegstelsel?
Dit zijn de nieren, de urinewegen, de blaas en als laatste de urineleider.
Via deze weg worden er een hoop afval- en gifstoffen uit ons lichaam gefilterd.

Wat gebeurt er?
In de nieren wordt het bloed gefilterd, tot wel 1 liter per minuut. Nuttige stoffen worden vanuit hier weer in het lichaam opgenomen en afvalstoffen worden eruit gefilterd.
Via de urinewegen loopt deze vloeistof met afvalstoffen als urine naar de blaas en hier wordt alles tijdelijk opgeslagen tot de volgende plasbeurt.

Problemen met het urinewegstelsel?
Blaasontsteking is een veelvoorkomend probleem, vooral bij vrouwen. Een blaas waarin afvalstoffen achterblijven, kan makkelijk gaan irriteren of ontsteken.
De nieren vervullen een belangrijke rol en een verminderd functioneren van deze 2 filters kan tot allerlei gezondheidsklachten leiden.

Wat gebeurt er in onze detox?
Met het gebruik van 3 verschillende kruiden en planten gaan we ervoor zorgen dat de nieren worden ondersteund en dat er extra vocht wordt afgedreven. We gaan de urinewegen spoelen en de urineproductie kan tot 2 keer zo hoog zijn zonder dat de nieren hierbij geïrriteerd raken.
We zorgen voor een samentrekkende, ontstekingswerende en ontsmettende werking op het urinewegstelsel. Hierdoor kan de detox beter en soepeler verlopen in latere stadia.

Wil jij nog meedoen aan onze workshop Koekjes bakken?

Dat kan! Aanstaande dinsdag om 1930 gaan we beginnen.

De locatie is een charmante keuken vol geschiedenis in het Peutz-gebouw aan de Oliemolenstraat 60 in Heerlen.

Wij gaan onze kennis en passie met jou delen en gaan aan de slag om lekkere, gezonde koekjes te bakken.

€30,- zijn de kosten. Aanmelding kan via onze mail. Tot dinsdag 🙂

 

Onze workshop gaat zijn: Koekjes bakken 🙂
Waarom? Voor je kids, voor jezelf, voor je visite.

Het zullen natuurlijk hartstikkegezonde koekjes zijn.
De avond zal gevuld worden met drankjes, lekkernijen en veel gezelligheid en dit alles op een hele mooie locatie!

Kosten: €30,- per persoon.
!! gewijzigde Datum en tijd: 5 April van 1930 tot 2200
Locatie: Oliemolenstraat 60 in Heerlen (bij het Aambos)

De plaatsen zijn beperkt dus wacht vooral niet te lang!
Uiterlijk aanmelden vòòr 26-2. Graag mailen naar ellen@hartstikkegezond.nl

Hallo lieve mensen,

Het nieuwe jaar is inmiddels al aardig op gang gekomen.
2016 zal voor velen al veel nieuws en moois hebben gebracht. Ook zullen velen met goede moed en voornemens begonnen zijn aan het nieuwe jaar, zoals vaak het geval is.

Is voor jou 2016 het jaar waarin de gezonde levensstijl begint of die paar kilo’s eraf zullen moeten?
En merk je dat dit toch moeilijker is dan je dacht, dan bieden wij hierin steun.
Steun in de vorm van advies op het gebied van voeding, mentale support en regelmatige beweging.
Jouw wensen maken het pakket dat wij aanbieden. In overleg is alles mogelijk met jouw einddoel voor ogen om te realiseren.

Ons doel is het creëren van een levensstijl die goed voelt en vol te houden is.
Geen crash-dieet zonder koolhydraten, extreme schema’s of andere onmogelijkheden.
Wij streven naar een tevreden mens die zich bewust is van zijn keuzes en zich daar goed bij voelt.

Ben je aanvullend verzekerd voor gewichtsconsulent, worden onze diensten bovendien vergoed 🙂

Voel je vrij om contact met ons op te nemen,

Ellen & Roel
HartstikkeGezond

Mix alles in een blender tot een glad mengsel.

1 a 2 el van het mengsel tot kleine balletjes rollen en op het laatste door extra kokos rasp rollen.

Inspiratie….

Wat is Hartstikke Gezond..? ..in aandacht zijn met wat er is! Vertrouwen hebben in wat komen gaat en loslaten wat is geweest.

Bewust zijn van het nu. Het is als een stilte waarin alles ok is. Geen gedachten die er een vorm aan willen geven. Geen emoties die er een gevoel aan willen plakken. Alleen jij in de ruimte; de ademhaling als meditatie.

Meditatie en yoga brengen mij op dit punt. Een geweldige ervaring, een reis in mij met enorme bergen en mooie stranden. Als een golf ervaar ik de sensatie.

Wanneer ik de focus naar buiten breng, weer in de gedachtes schiet of wanneer mijn emoties de baas over mij zijn, is meditatie mijn oplossing. Hier vind ik mijzelf, de stilte.
Yoga daagt mij uit om de focus naar binnen te brengen, mijn eigen balans, mijn grenzen en mijn kracht te ervaren.

Verbondenheid met goedheid en welzijn vanuit inspiratie!

Wat hebben yoga en voeding met elkaar te maken?

Voeding zorgt voor energie, lichamelijk en geestelijk.
Door bewust te voelen wat je lichaam vertelt na het eten, zul je ervaren of het energie geeft of vraagt.
Zo is het op een yoga-mat ook: door te ervaren en geen oordeel te hebben, zul je bewust worden van wat er is in jou. Waar zit spanning en hoe kun je deze d.m.v. adem, yoga en meditatie loslaten.

Door nog meer te ervaren zul je steeds meer gaan afstemmen op wat goed voelt voor jou.

Liefs Ellen

In samenwerking met Gewoon Gezond hebben wij de prettige mogelijkheid gehad om onder professionele omstandigheden onze visie op voeding te geven. En voor de lachspieren de bloopers 🙂

Wij maken sinds kort onze eigen kombucha.
Het is een gefermenteerde, pro-biotische theedrank die zijn oorsprong vindt in het verre oosten.
Het is een levende drank die vol zit met verschillende gezondheidsbevorderende stoffen.

Waarom is kombucha gezond?
Onze gezondheid komt voor een groot gedeelte uit onze darm. Als deze namelijk niet goed functioneert, zullen wij dat ook niet doen. Het functioneren van onze darm is afhankelijke van veel factoren waaronder de aanwezigheid van goede bacteriën. Een gezonde volwassene draagt gemiddeld 1,5 kg van deze goede bacteriën met zich mee. Kombucha zit vol met deze bacteriën en zal er voor zorgen dat jouw darm beter werkt. Naast goede bacteriën bevat kombucha enzymen, polyfenolen, anti-oxidanten, azijnzuren (waaronder glucuronzuur) en vitamines (C en meerdere B’s).
Met deze bom aan goede ingrediënten helpt kombucha bij een goed verloop van je spijsvertering, ontgifting, afslanken en geeft het je immuunsysteem en energie-niveau een boost!

De kombucha op de foto is bij ons thuis. Regelmatig hebben wij een voorraad. Mocht je zijn geïnteresseerd, neem dan gerust contact met ons op.

Ellen & Roel

Het drinken van citroenwater is gezond!!

Citroen is een veel voorkomende, goedkope, makkelijk beschikbare en veel gebruikte citrusvrucht. De karakteristieke smaak en verfrissende geur maken het een populaire vrucht voor drankjes. Hij wordt gebruikt in limonade, frisdranken, cocktails en thee. Er hangen veel voordelen aan het gebruik er van. In India wordt citroen gebruikt als medicijn bij diverse gezondheidsproblemen. Citroen is een populaire citrusvrucht die gebruikt kan worden op verschillende manieren. Hij kan worden gebruikt met andere heilzame ingrediënten zoals honing, zout, enz en deze versterken de voordelen ervan.

Inhoudelijke eigenschappen van citroenwater:

Citroen is een rijke bron van vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor een gezonde en goede werking van het lichaam. Hij is calorie-arm (29 cal / 100gm), arm aan cholesterol en arm aan verzadigd vet. Zoals de meeste citrusvruchten is het een rijke bron van vitamine C, wat een krachtige antioxidant is. Hij bevat ook vitamine A, vitamine B6 en vitamine B1 (thiamine) in kleinere hoeveelheden. Mineralen in citroen zijn o.a. koper, calcium en kalium. Koper bezit antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen. Calcium is goed voor de botten en tanden, terwijl kalium helpt de zuur- en vochtbalans evenwicht te houden.

Warm citroenwater heeft een aantal gezondheidsbevorderende eigenschappen:

1. Spijsvertering:

Een goede spijsvertering speelt een belangrijke rol in de algehele gezondheid. Slechte spijsvertering kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen en complicaties. Vandaar dat warm citroenwater een eenvoudige, snelle en effectieve remedie is voor spijsverteringsproblemen. Begin je dag met het drinken van warm citroenwater op een lege maag elke dag. Het is het beste en gezondste ochtenddrankje. Dagelijkse consumptie van citroenwater behandelt verteringsproblemen als een opgeblazen gevoel, oprispingen, brandend maagzuur, enz. Het helpt tegen constipatie door te helpen bij de verwijdering van afvalstoffen. Veel spijsverteringsstoornissen vinden plaats vanwege een slechte zuurgraad en citroenwater helpt bij het herstel hiervan.

2. Versterkt immuunsysteem:

Ons immuunsysteem beschermt ons lichaam door het bestrijden van ziektes. Een zwak immuunsysteem maakt ons lichaam vatbaar voor ziekten en infecties. Warm citoenwater heeft anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen die schadelijke bacteriën, schimmels, virussen bestrijden. De antioxiderende eigenschappen helpen gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Citroenwater in de ochtend:

Je gezondheid en energiepeil voor de dag hangt af van wat je eet in de ochtend. Een glas warm citroenwater zorgt voor een gezond, energiek en verfrissend begin van de dag. Dagelijkse inname van citroen water in de vroege ochtend doet wonderen voor je gezondheid.

3. Mond-hygiëne:

Een kopje citroenwater in de ochtend is goed voor de mondgezondheid. De antibacteriële eigenschappen elimineren orale bacteriën, die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem. Het werkt tegen tandpijn en andere orale ziekten zoals ontstoken tandvlees.

4. Natuurlijk diureticum (bevordert de urineproductie):

Citroenwater voorkomt infecties aan de urinewegen. Omdat het een natuurlijk diureticum is, verhoogt de plasfrequentie en dus worden bacteriën geëlimineerd die urineweginfecties kunnen veroorzaken. Citroenwater is effectief bij de preventie en behandeling van nierstenen. Citroenzuur, maakt steenvorming onmogelijk. In het geval van een niersteen, kun je citroenwater 3-4 keer per dag drinken voor een goed resultaat.

Citroenwater Met Honing:

Citroen en honing helpen bij het bestrijden van veel gezondheidsklachten vanwege hun antibacteriële, anti-virale en anti-oxidante eigenschappen.

5. Hulp bij afslanken:

Honing en citroenwater is een populair en effectief middel bij afslanken. Om gewicht te verliezen, neem je een ​​glas warm water, voeg 1 theelepel honing toe en knijp 1 citroen erin uit. Drink het op een lege maag dagelijks in de ochtend. Het verhoogt de stofwisseling, waardoor je sneller calorieën verbrandt. Een gestimuleerd metabolisme gebruikt vet als energiebron, waardoor je gewicht zal verliezen. Citroenwater met honing verhoogt ook je energieniveau. Pectinevezels aanwezig in citroen verminderen je honger en geven je een vol gevoel. De combinatie van al deze eigenschappen zal een goede toevoeging zijn van gezond gewichtsverlies.

6. Remedie tegen koude en griep:

Honing en citroen zijn een eeuwenoude remedie voor de behandeling van verkoudheid en griep. Voeg van elk twee theelepels (honing en citroensap) in een kopje warm water. Verkoudheid en griep worden veroorzaakt door een virus. Zowel de citroen en honing hebben anti-virale eigenschappen die besmettelijke bacteriën bestrijden. Citroen bevat veel vitamine C, die het immuunsysteem versterkt. Honing verzacht keelpijn en helpt tegen hoesten. De combinatie van honing en citroen helpt ook tegen neusverstopping door het verwijderen van ongewenst slijm.

Citroenwater en zout (keltisch zeezout of hymalaya-zout)

Citroenwater in combinatie met zout kan nuttig zijn voor je gezondheid op de volgende manieren:

7. Zuur-base evenwicht houden:

Citroenwater met zout is een effectief middel om de pH-waarde van uw lichaam te herstellen. Een pH-waarde boven de 7,0 is alkalisch en lager dan 7,0 is zuur. Citroenzuur is, wanneer het in ons lichaam gaat, alkalisch van aard. Je lichaam moet meer alkalisch dan zuur zijn. Onderhoud van de pH-balans is belangrijk, omdat een slechte pH-balans tot gezondheidsproblemen als spijsverteringsproblemen, huidziekten, osteoporose en artritis kan leiden. Een goede pH-balans helpt bij de opname van voedingsstoffen, spijsvertering, verwijdering van gifstoffen, enz. Dus als je last hebt van deze problemen, overweeg dan om citroenwater met zout te nemen, want deze kunnen worden veroorzaakt door een slechte pH-balans.

8. Verbetering van de opname van mineralen:

Ons lichaam bevat mineralen voor de algemene gezondheid. Het kan deze niet zelf aanmaken dus moeten deze aan ons lichaam worden geleverd via voeding. Een goede opname van mineralen is noodzakelijk voor het uitvoeren van belangrijke lichamelijke functies, zoals het behouden van een goede pH-balans en een gezond zenuwstelsel. Ook dienen mineralen als co-factor bij enzymatische reacties, de vorming van botten en tanden, stofwisselingsprocessen enz. Neem 2 -3 keer per dag citroenwater met een snufje zout ter verbetering van de opname van mineralen als magnesium, ijzer, kalium enz. Zo worden gezondheidsklachten als osteoporose (calciumtekort), anemie (ijzerdeficiëntie), spierzwakte en hartritmestoornissen (magnesium deficiëntie) voorkomen.

Citroensap:

Citroensap is ook gewoon een verfrissende en gezonde drank. Naast het normale gebruik, is citroensap ook een conserveermiddel en een ingrediënt in recepten die hun zure smaak hierdoor krijgen. Maar de volgende gezondheidsbevorderende eigenschappen zijn toch belangrijk:

9. Gezondheid van het hart:

Het hart is een vitaal orgaan en dus is de gezondheid ervan en de zorg ervoor uiterst belangrijk. Het gebruik van citroensap is gunstig voor de gezondheid. Het aanwezige kalium controleert hoge bloeddruk, terwijl vitamine C het cholesterolgehalte verlaagt. Citroen heeft anti-oxiderende eigenschappen die schadelijke toxines elimineren en houdt het bloed zuiver. Ook kunnen beroertes, hartaanvallen en andere ernstige hartproblemen worden voorkomen.

10. Heilzaam voor de huid:

Citroensap is goed voor je haar en gezondheid van de huid. Het dagelijks drinken van een glas citroenwater helpt bij de behandeling van haar- en huidproblemen. De hoge hoeveelheid vitamine C in citroen elimineert vrije radicalen die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van rimpels en veroudering. Vitamine C geneest ook beschadigde weefsels, maakt donkere vlekken lichter, voorkomt acne en puistjes en helpt bij het verminderen van schade door de zon. Citroenwater biedt u een glanzende, vlekkeloze huid.

11. Heilzaam voor haar:

Naast het handhaven van de gezondheid van de huid, helpt vitamine C in citroen ook bij de behandeling en het voorkomen van haarproblemen zoals gespleten haarpunten, droog haar, roos enz. Zijn antibacteriële eigenschappen bestrijden bacteriën, waardoor een aantal hoofdhuidproblemen kunnen worden voorkomen.

Vandaar, citroenwater en citroensap zijn meer dan een verfrissend drankje. Dus stop met al die zoete drankjes en schakel over naar eenvoudige zelfgemaakte citroendrankjes voor een boost van je gezondheid en energie!

© 2015 HartstikkeGezond, alle rechten voorbehouden | disclaimer | algemene voorwaarden
webdesign en ontwikkeling door Visia Media